Fuzzyfeet by Theresa Vinson Stenersen

 

Nämä tossut tehdään neulomalla pari jättisuuria sukkia hyvin suurilla puikoilla, jonka jälkeen tossut huovutetaan koneessa tai halutessaan käsin.

Jos et ole ennen neulonut sukkia niin näistä on helppo aloittaa, ne valmistuvat nopeasti ja huovutus peittää mahdolliset pikkuvirheet. Kunnolla huovutettuina näitä ei edes neulotuiksi uskoisi.

Neuloin jalansuun ja teräosan näistä 40 senttisillä pyöröpuikoilla, ja sukkapuikoilla ne osat joita ei pyöröpuikoilla pystynyt neulomaan.

photo: Theresa Vinson Stenersen

 23442.jpg

 

KOKO

Naisten koko 38 [mukana ohjeet muun kokoisten tossujen tekemiseen]

MATERIAALIT

 

Alkuperäisohjeen lanka: Brown Sheep Lamb's Pride Worsted [85% villaa, 15% mohairia; 4 unssia/190 jaardia per kerä]; väri: M-181 Prairie Fire; 1 tai 2 kerää [saatat joutua aloittamaan hieman toisesta kerästä saadaksesi tossut valmiiksi,tähän on hyvä varautua]

Vaihtoehto:

Noin 1 kiekko hahtuvalankaa

7 mm sukkapuikot
7mm pyöröpuikko pituus 40 cm (ei välttämätön)

Päättelyyn neula

 

TIHEYS

[ennen huovutusta] 12 s/18 krs = 10 cm sileää neuletta

 

OHJEET

HUOM
"Nosta  1 neulomatta" [kantalapussa]

 

nurjalla, lanka työn edessä, nosta kuin neuloisit nurjan silmukan


oikealla, lanka työn takana, nosta kuin neuloisit oikean silmukan

 

Jos aiot tehdä tossut lapselle tai käytettäväksi liukkailla lattioilla niin pohjiin kannattaa laittaa jokin liukuesto liukastumisen välttämiseksi.

Jalansuu
LUO 44 silmukkaa [Luo silmukat hyvin löysästi! Itse loin kahdelle päällekkäiselle puikolle].
Liitä pyöröneuleeksi, laita aloituskohtaan silmukkamerkki. Neulo sileää n. 8 cm (tai enemmän jos haluat pidemmän tossun suusta)

Kantapää
[ 22 silmukalla]

Neulo 11 silmukkaa silmukkamerkin jälkeen, käänny ja neulo 22 s. Jätä loput 22 silmukkaa odottamaan kun neulot kantapäätä..

Kantapääkerros 1: jätä  1 neulomatta, nurin 21 s, käänny
Kantapääkerros  2: jätä 1 neulomatta , oikein 21 s, käänny

Toista näitä kahta kerrosta 11 kertaa tai kunnes kantalappu on yhtä korkea kuin se on leveä.

Kantapään kavennukset
[ei niin pelottavaa kuin miltä kuulostaa!]

Jatka pelkillä kantalapun silmukoilla:
Krs 1: n 13, neulo 2 nurin yhteen, n 1, käänny
Krs 2: o 6, neulo 2 oikein yhteen, o 1, käänny
Krs 3: n 7, neulo 2 yhteen [1 s otetaan sivusilmukoista joka kerroksella], käänny
Krs 4: o 7, neulo 2 yhteen, käänny.

Toista kerroksia 3 ja 4 kunnes kantalapun silmukoista on jäljellä 8 silmukkaa ja sivusilmukat on kaikki kavennettu pois.

Nyt sinulla on valmis hieno kantalappu jonka liitämme kohta teräosaan.

Poimi ja neulo [ks. huom. alla*] 12 silmukkaa kantalapun oikeasta reunasta, laita silmukkamerkki [Merkki 1], neulo 22 silmukkaa jotka olivat odottelemassa, laita silmukkamerkki [Merkki 2], poimi ja neulo 12 silmukkaa kantalapun vasemmasta reunasta, sitten neulo 4 silmukkaa kantalapun silmukoista, laita tähän vielä kolmas silmukkamerkki [merkki 3] tai hakaneula kerroksen aloituskohdan merkiksi. Neljä seuraavaa silmukkaa ovat seuraavan kerroksen ensimmäiset silmukat [yhteensä 54 silmukkaa]

*Poimi ja neulo

Kun katsot kantalapun reunaa huomaat siellä 12 isoa silmukkaa, kummassakin reunassa kantalappua. Poimi nämä suuret silmukat (kierrä tarvittaessa jos tuntuvat jäävän hirveän löysiksi) ja neulo ne oikein.

 

KAVENNUKSET
[kavennetaan 54 simukasta 44 silmukkaan]

Neulo 1 kierros oikein, sujauta silmukkamerkit puikoilta toisille .

Neulo kunnes silmukkamerkki 1 on kahden silmukan päässä, neulo 2 yhteen, siirrä silmukkamerkki toiselle puikolle, neulo silmukkamerkki 2 asti, siirrä silmukkamerkki toiselle puikolle, tee ylivetokavennus ( nosta 1 neulomatta, neulo 1, nosta neulomaton silmukka neulotun yli), neulo kerroksen loppuun.

Toista näitä kahta kerrosta vielä neljä kertaa, puikoilla on nyt 44 silmukkaa. 

Teräosa

 Neulo sileää kunnes työ on n. 23 cm pitkä  kantapään takaosasta mitattuna, sitten aloita kärkikavennukset.

*Eri kokoisissa tossuissa: Mittaa vastaanottajan jalkaterän pituus ja kerro se 1,3, näin saat selville mikä on tossun tarvittava kokopituus ennen huovutusta. Vähennä tästä mitasta 9 cm, siitä kohtaa alkavat kärkikavennukset. .

23443.jpg
Kärkikavennukset
Kerros 1: *Neulo sileää kunnes olet 3 silmukan päässä merkki 1:stä, tee ylivetokavennus, neulo 1 o, sierra silmukkamerkki toiselle puikolle ,neulo 1 o, neulo 2 o yhteen* Toista *   *toisen silmukkamerkin kanssa.

Kerros 2: Neulo sileää ilman kavennuksia.

Toista näitä kahta kerrosta kunnes jäljellä on 12 silmukkaa. Jaa silmukat kahdelle puikolle [6 sukan yläpuolen silmukkaa ja 6 sukan alapuolen silmukkaa], katkaise lanka noin 30 sentin päästä ja päättele sukka. Pujota kaikki langanpäät piiloon neulan avulla.

 

VIIMEISTELY

Huovutus oikeaan kokoon
Huovutin nämä tossut 40 asteen konepesussa  pyyhkeen kera, käytin ruokalusikallisen verran mietoa nestemäistä pesuainetta. Valvo huopumista pesun aikana ja pysäytä kone kun tossut ovat sopivan huopuneet.

Huuhtele tossut ja linkoa ne, sitten joko venyttelet ne sopivaan kokoon ja jätät kuivumaan ilmavaan paikkaan tai laita sukat ja tossut jalkaasi ja kävele ympäriinsä hetken aikaa jotta tossut muokkautuvat juuri sinun jalkasi muotoisiksi.

SUUNNITTELIJASTA

23444.jpgTheresa asuu kodissa jossa on huonosti eristetty kellari keittiön alla, jonka vuoksi keittiön kaappien alta tulee kylmää ilmaa ja hän osaa arvostaa lämpimiä tossuja..

Lue lisää hänen seikkailuistaan Norjassa hänen blogistaan nimeltä Bagatell,


http://www.spellingtuesday.com/Pattern & images © 2002 Theresa Vinson Stenersen. Contact Theresa

 Alkuperäisen ohjeen löydät Knittyn sivulta.
Suomennettu suunnittelijan luvalla.